ДОСВІД ПРОЧИТАННЯ КНИГИ ПРОРОКА АВАКУМА ПІД ЧАС ВІЙНИ: ОПЫТ ПРОЧТЕНИЯ КНИГИ ПРОРОКА АВВАКУМА ВО ВРЕМЯ ВОЙНЫ - Гура, Віталій (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2023)
Стаття демонструє ситуативне прочитання книги пророка Авакума під час Війни Росії проти України. Автор осмислює бойові дії не як прояв караючої правиці Творця для України, а як прояв промислу Божого у покаранні нерозкаяної Імперії. Після короткого опису історичного фону написання книги, автор приділяє особливу увага концептам «віри-вірності», «горя» та «хвали» у контексті злодіянь загарбників. Окремим питанням автор розглядає питання «страждання невинних» у світлі хреста Ісуса Христа. Для більш якісного порівняльного аналізу автор послуговується українським перекладом Септуагінти, що дозволяє побачити альтернативне прочитання пророчого тексту.