ДЕКІЛЬКА СЛІВ ПРО СВОБОДУ, АБО ЯК СУДИТИ ЧУЖОГО РАБА? ПАРА СЛОВ О СВОБОДЕ, ИЛИ КАК СУДИТЬ ЧУЖОГО РАБА? - Гласов, Кирило (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2023)
Віруючі України стали в єдності з народом країни на захист свого дому. Віруючі Росії волею долі, історії чи фактом народження, опинилися на стороні агресора. Війна поділила народи, війна поділила церкви. Християнська єдність постала перед небаченою раніше проблемою. Втрачено мир, розчавлений танками і розстріляний ракетами. Братство розтануло, залишивши легкий серпанок, змішаний з димом згарищ палаючих будинків, шкіл і лікарень. Свобода стала злочином, бо загальна мобілізація як з одного, так і з іншого боку не залишила жодного простору для маневру. Лінія фронту, що розділила братів на два ворожі табори, пройшла не лише територією України, а й по сім’ям в Росії, громадам, і, мабуть, найболючіше – по серцям християн. Багато українських братів почали дивитися з сарказмом на будь-які заходи, які проводять церкви Росії. Біль вразив серця і скував душі.