Становлення Неемії як лідера і відновника руїн в епоху лиха і приниження [Неем. 1] - ГЕРАСИМЧУК, В’ячеслав (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2025)
Цю статтю присвячено завжди актуальній темі становлення лідера на прикладі Неемії – людини, завдяки якій Єрусалим та Юдея почали заліковувати рани після глибокого занепаду і приниження. Яким був шлях трансформації Неемії з успішного наближеного до царя службовця в благополучних Сузах у подвижника, який сприйняв біль своїх співвітчизників як свій особистий і взявся планомірно вирішувати системні проблеми рідного краю? У статті зроблено спробу дати відповідь на це запитання. Автор звертає увагу на стадії, які пройшов Неемія, перш ніж став відновником руїн.