Елемент цікавості в сучасній проповіді - ШМАТЬКО, Сергій (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2025)
Стаття розглядає проблему прослуховування та запам’ятовування проповідей в сучасному світі. В сучасному інформаційному світі, людина оточена великою кількістю розважального контенту, який притуплює «смак» до нового та цікавого. Порівняно з сучасними розвагами, недільна проповідь перестає бути цікавою, тому сучасній людині важко вислухати проповідь більше 30 хвилин, не відволікаючись на смартфон. Також в церквах змінилось поняття авторитету та поваги – люди не будуть уважно слухати проповідника, тому що він служитель. На жаль, увагу сучасного християнина необхідно заслужити. Це має побудити проповідників передивлятись свій підхід в написанні проповідей, роблячи акцент на необхідності підвищувати цікавість проповіді. Зробити проповідь цікавішою, можна використавши певні прийоми та елементи а також змінивши підхід до самої подачі інформації. В Біблії ми знаходимо багато прикладів проповідей і бачимо як проповідники використовували різні елементи, як перформанс, притча або поезія, для підняття цікавості свого вчення. Отже, ми розглянемо біблійні приклади підготовки цікавих проповідей і на їх основі сформуємо інструменти, які допоможуть підняти цікавість сучасній проповіді.