Невже Бог винен? (Рецензія) - СТРИЖАЧУК, Федір (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2025)
Невже Бог винен? Рецензія на книгу Грегорі А. Бойда "Невже Бог винен? Проблема зла: як вийти за рамки легких відповідей". Покоління людей, яке народилося у другій половині 20-го століття значну частину життя провело у мирі і очікувані кращого життя. Розпад радянської імперії поставив людей у скрутне економічне положення, яке супроводжувалось іншими негараздами – безробіття, бідність, міграція та втрата життєвих орієнтирів. Проте розпад імперії мав і позитивні сторони. На теренах пострадянського простору виникли національні держави. Руйнація тоталітарної ідеології і системи мав ефект визволення і звільнення. Духовний та світоглядний вакуум, який утворився після падіння тоталітарної комуністичної ідеології почав заповнюватись здоровою духовністю. Початок війни з Росією в 2014 сколихнув українське суспільство, яке звикло хоч і не до достатку, однак до мирного життя. Проте через короткий час війну в Україні почали сприймати як локальний конфлікт, який можна врегулювати. Повномасштабне вторгнення в 2022 році знову застало українське суспільство зненацька, люди були шоковані та налякані. Темрява зла закрила життєвій обрій з повною силою. Проблема зла як богословська проблема набула особливої актуальності як в церкві так і в суспільстві.