Баптистські принципи: історія і актуальність - ГРИГОР’ЄВ, Ігор (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2026)
Тема про баптистські принципи на сьогоднішній день залишається малодослідженою. Незважаючи на те, що багато хто чув в українській євангельській спільноті про ці принципи, не так просто знайти джерела про них. Коли мова заходе про баптистські принципи, не виключено, що частіше згадується брошура Я. Вінса. Разом з тим все починає ускладнюватися, коли хтось з віруючих бажає отримати відповіді на наступні запитання: за якою причиною виникли баптистські принципи? Коли вони з’явилися? В чому суть баптистських принципів? Чому вони різні між собою? Чому мало досліджень про баптистські принципи? Чому вони рідко стають темою для дискусій на конференціях? Всі ці запитання можна підвести до головної проблематики: баптистські принципи яку практичну цінність мають або можуть мати в наш час? Також ці запитання є стимулами, щоб з’являлися нові дослідницькі проєкти за вказаною темою. Стаття не претендує на вичерпний виклад матеріалу. Водночас вона є запрошенням до діалогу про баптистські принципи.