Ранньохристиянська спільнота в античному полісі. Рецензія на книгу Олексія Волчкова - СТАНКЕВИЧ, Віталій (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2026)
Рецензія на книгу: Священник Алексий Волчков. Раннехристианская община в античном полисе: научное издание — М: Издательский дом «Познание», 2019. — 256 с. ISBN 978-5-906960-81-8 Ціна: 1200 грн. Священник Олексій Волчков розпочинає власну монографію з тези, що довгий період часу у дослідженнях ранньохристиянської церкви, великий акцент був на дослідженнях макроструктур суспільства, але починаючи з середини ХХ ст. акцент поступово змістився на дослідження мікроспільнот, чому і присвячує власне дослідження. Книга Олексія Волчкова «Ранньохристиянська спільнота в античному полісі» є досить вагомим внеском в дослідження ранньохристиянської церкви. Книга дуже збалансована і концентрована. Вона буде корисна як науковцям, які вивчають раннє християнство з історичного, богословського чи соціально-економічного погляду, так і лідерам церков, які хочуть зрозуміти витоки християнства. Рекомендується студентам богословських програм, які акцентовані на поглиблене вивчення еклезіології.