БОГОСЛОВ’Я НАДІЇ ЮРГЕНА МОЛЬТМАНА: ДЖЕРЕЛО НАДІЇ У ЧАСИ СТРАЖДАНЬ: БОГОСЛОВИЕ НАДЕЖДЫ ЮРГЕНА МОЛЬТМАНА: ИСТОЧНИК НАДЕЖДЫ ВО ВРЕМЕНА СТРАДАНИЙ - Стрижачук, Федір (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2023)
Пов’язані з війною страждання та біль українців, викликані війною кинули виклик світосприйняттю нормативності миру та благополуччя. Страждаючі люди намагаються віднайти смисл у своїх стражданнях та вихід з них. Богослов’я надії Ю. Мольтмана, яке було створене в 60-ті роки 20-го століття знаходить ресурси для надії у стражданнях та в воскресінні розп’ятого Христа. Ю. Мольтман відкидає образ безпристрасного Бога і розвиває тринітарне богослов’я страждань Бога. Бог не залишає людей у їх стражданнях, Він перебуває з ними і страждає з ними. Воскресіння Христа є основою для надії на попереднє подолання страждань у теперішньому та кінцеве визволення у воскресінні мертвих та Царстві Божому.