ПРАВДА І ЛЮБОВ. РОЗДУМИ ПАСТОРА НА СХОДАХ МОЛИТОВНОГО ДОМУ: ПРАВДА И ЛЮБОВЬ. РАЗМЫШЛЕНИЯ ПАСТОРА НА СТУПЕНЯХ МОЛИТВЕННОГО ДОМА - Нагірняк, Олександр (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2023)
Ця стаття не є богословським дослідженням або проповіддю, підготовленою для ранкового богослужіння. Вона не написана з метою проаналізувати глибинні причини конфліктів, що відбуваються протягом усієї відомої нам історії. У ній не ставиться мета принести розраду людям, які тією чи іншою мірою постраждали від кровопролитної війни, мабуть, найстрашнішої після Другої світової. У ній не йдеться про те, як потрібно поводитися під час військових конфліктів і всіляких лих. Про що ж тоді ця стаття? Для чого вона написана і пропонується до уваги читачів? Ця стаття – спроба зафіксувати почуття і роздуми віруючої людини, пастора церкви, у самий розпал подій, які відбуваються навколо. Це потреба внутрішнього сповідання, щирого оголення самого себе саме в той момент, коли рвалися бомби і снаряди, коли попереду з’являлася примара смерті. Який же я? Що я можу сказати про пройдений шлях? Чи не втратив я здатність до самодослідження і критичного аналізу тих подій, які відбуваються? Чи можу я відокремити свою власну долю від долі світу, від предвічних планів Божих? Нехай ця сповідь, що виходить із серця, торкнеться сердець віруючих читачів і допоможе їм провести подібне дослідження самих себе.