Проповідь в умовах війни: нові місіологічні завдання - СИНІЙ, Валентин (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2025)
Розглядая проповідь у сучасному українському контексті, автор відзначає низку нових викликів для церкви, зумовлених реакцією на повномасштабну російську агресію. Аналізуя ці викликі та зміни, через які проходять нині українські євангельські церкви, він показує, що відбувається зміщення акценту місії церкви з Великого доручення (Мтв. 28:18-20) на Велику заповідь (Мтв. 22:37-40), що відображає переосмислення своєї місії в суспільстві та ширшу й масштабнішу роботу і взаємодію з народом і державною владою щодо підтримки людей у важкі часи війни та розрухи. Досвід війни кидає виклик усталеним богословським поглядам і спонукає до глибокого переосмислення біблійних текстів, що відображається у проповідях. Автор наводить приклади переосмислення біблійних текстів, які набувають нового тлумачення під час війни. Ці виклики та випробування під час війни ставлять перед церквою нові місіологічні завдання, які треба брати до уваги та проголошувати у проповіді; зокрема, приділяти увагу поклонінню і молитві, новим тенденціям у віровченні та доктринах, зміни форм благовістя, подолання наслідків стресу, турбота про сім’ї війскових і постраждалих, проведення церемоній під час війни.