Біблійний погляд на мову проповіді та благовістя: інша, чи рідна? - ФІМУШКІН, Дмитро (Богомисліє: літературно-богословський альманах, 2025)
В статті досліджуються біблійні приклади (наводиться більше 60 різних уривків від Буття до Одкровення), що стосуються міжкультурного спілкування та благовістя. В контексті сучасної України аналізується вплив вибору мови благовістя на сприйняття Євангелії. Автор розбирає біблійні приклади того, як вибір мови проповіді, одкровення чи спілкування впливав на результат. Аналізує, як процеси українізації та питання національної ідентичності торкаються церковного життя та проповіді. Стаття розглядає біблійні приклади використання різних мов, включаючи мову, якою говорив Ісус Христос, та практику апостолів. Висувається гіпотеза про те, що інтеграція з місцевою культурою та мовою може посилити вплив проповіді, тоді як нав’язування чужої культури та мови може перешкоджати поширенню Євангелії.