Реформа, яка перетворилася на революцію.: Ян Гус і Гуситські війни в Чехії

Автор(и)

  • Анатолий ДЕНИСЕНКО

DOI:

https://doi.org/10.29357/аб.v0i20.109081

Ключові слова:

Ян Гус, Гуситські війни в Чехії XV cт.

Анотація

Рецензiя на книгу: Эрнст Дени. Гус и гусистские войны. М.: Клио, 2016. – 424 с.

«Чеська Церква з самого початку була і залишилася Церквою мучеників, кров мучеників, як відомо, – насіння Церкви: без Гуса не було б Лютера, без Констанца – Вормсу, без Хебата Базеля – Шпеєра та Аугсбурга» [Леопольд Круммель]

Книга «Гус та гуситські війни» засновника та першого президента Інституту слов’янських досліджень (створений в Парижі в 1919 році) Ернеста Дені (1849–1921) присвячена історії гусизму та гуситських війн першої половини XV ст.. Це дослідження вийшло в Парижі в 1878 році і вважається першим в серії праць, присвячених чеській історії XV–XVII ст.

З одного боку книга не є новою, за минулі півтора століття з’явилося багато монографій та статей, а вивчення гусизму просунулось набагато вперед. З іншого боку текст є одним з небагатьох перекладених текстів, що допомагають пострадянському читачу ознайомитися з так званим «першим актом» європейських релігійних війн.

Біографія автора

Анатолий ДЕНИСЕНКО

Магистр богословия (Украинская Евангельская Семинария Богословия, г. Киев) и магистр философии (Государственный Университет им. Т.Г. Шевченко, г. Киев).

##submission.downloads##

Як цитувати

ДЕНИСЕНКО, А. (2017). Реформа, яка перетворилася на революцію.: Ян Гус і Гуситські війни в Чехії. Богомисліє: літературно-богословський альманах, (20). https://doi.org/10.29357/аб.v0i20.109081

Номер

Розділ

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ БОГОМИСЛІЄ