Пост-протестантизм: сучасна еклезiологiя, критична теологiя та Реформацiя 500 в контекстi «Феномену Виникаючої церкви

Автор(и)

  • Анатолій Денисенко

DOI:

https://doi.org/10.29357/аб.v0i19.121847

Ключові слова:

Виникаюча церква, пост-модернизм, потестанська єклесіологія

Анотація

Рецензія на книгу Романа Соловія«Феномен виникаючої церкви». З часу виходу в світ, спершу російської, а потім і української версії книги п’ятидесятницького автора, керівника Дослідницького центру Євро-Азіатської акредитаційної асоціації Романа Соловія «Виникаюча церква» маємо оновлену та доопрацьовану версію книги «Феномен виникаючої церкви» (обидві книги видані за сприяння Дослідницького центру ЄААА). Як і два роки тому, так і сьогодні цю працю можна вважати однією з найголовніших книжок не тільки в українському (пост-) протестантському богословському середовищі, але і в церковній сфері євангельських спільнот.

З одного боку, протестантизм, як в принципі і вся західна ідеологія, фундаментально модерністський в сенсі піднесення людської свободи над будь якою традицією, церковним авторитетом та будь якою іншою формою ієрархічного авторитету. З іншого боку, дуже сильний наголос на раціональності став своєрідним поштовхом до народження так званих пост-деномінаційних, «вільних» церков, які відкинули єпископальну (як і будь яку іншу ієрархічну) форму правління, проте погоджуються при цьому з фундаментальними засадами протестантизму. Саме про такі тенденції в сучасній еклезіології пише автор «Феномену Виникаючої церкви».

Посилання

Роман Соловій. Виникаюча церква. Черкаси: Коллоквіум, 2014.

Роман Соловій. Феномен виникаючої гічних трансформацій у сучасному західному протестантизмі. Київ: ДІХ і ЛІТЕРА, 2017.

##submission.downloads##

Як цитувати

Денисенко, А. (2017). Пост-протестантизм: сучасна еклезiологiя, критична теологiя та Реформацiя 500 в контекстi «Феномену Виникаючої церкви. Богомисліє: літературно-богословський альманах, (19). https://doi.org/10.29357/аб.v0i19.121847

Номер

Розділ

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ БОГОМИСЛІЄ