«Козел вiдпущення» як структуруючий механiзм пристрастей Христових за Рене Жираром

Автор(и)

  • Анатолiй Денисенко Східноєвропейського інституту теології, Україна

Анотація

У статті розкривається біблійний механізм «козла відпущення», який структурує події навколо Пристрастей Христових. Рене Жирар, франко-американський автор, як ніхто інший намагається пояснити те, що в серці культури людського суспільства заховані певні механізми. Жирар називає їх «таємницею жертвоприношення». Новий Завіт, стверджує Жирар, на відміну від Старого, який так до кінця і не звільнився від елементу насилля в концепції божества, виводить на чисту воду механізм «козла відпущення» і кризу жертвоприношення. У текстах, які описують Пристрасті Христові, викривається механізм гоніння, на який так часто спокушається натовп. Це і є принцип «козла відпущення», або колективне перенесення дифузного насильства на випадкову жертву. Вислів «козел відпущення» позначає одночасно невинуватість жертви, природу колективного антагонізму, яка спрямована проти неї, та колективний результат цього антагонізму. Коріння ритуалу перебуває у вбивстві жертви, що його вчиняє священик в присутності всієї спільноти. Після вбивства (лінчування) жертви останню починають прославляти як ту, що змогла вирішити конфліктну ситуацію. Вона стає одночасно і поганою і доброю. Спочатку винуватою, а потім такою, що спасає, тобто божественною. Виходить так, що жертвоприношення є головним релігійним інститутом усіх архаїчних релігій, а феномен «козла відпущення» є фундацією жертвоприношення.

Біографія автора

Анатолiй Денисенко, Східноєвропейського інституту теології

Анатолій Денисенко, кандидат філософських наук (теологія), науковий співробітник Східноєвропейського інституту теології, автор книги «Теологія визволення: ідеї, критика, перспективи», багатьох статей в альманасі «Богомисліє» (Київ, Україна).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-05 — Оновлено 2021-05-10

Як цитувати

Денисенко, А. (2021). «Козел вiдпущення» як структуруючий механiзм пристрастей Христових за Рене Жираром. Богомисліє: літературно-богословський альманах, (29), 161–169. вилучено із http://almanah.bogomysliye.com/article/view/230922

Номер

Розділ

БОГОСЛОВСЬКІ РЕФЛЕКСІЇ