Учнівство і травма: роздуми над текстами Євангелії згідно з Матвієм

Автор(и)

  • Віталій Станкевич Одеська Богословська Семінарія, Україна

Ключові слова:

учнівство, травматичний досвід, герменевтика травми, Євангелія згідно Матвія

Анотація

Виклик повномасштабного вторгнення росії став мотивом для богословського переосмислення набутого трагічного досвіду. В цьому процесі інтерпретація біблійних текстів через призму посталих викликів є основним завданням. В статті представлена спроба розглянути текст Євангелії згідно Матвія через призму травми в процесі учнівства. Учнівство розуміється як слідування за Христом з більш зрілим учнем Господа. Під травмою розуміється трагічні обставини, що перевантажують звичні системи безпеки, які дають людям відчуття контролю, зв’язку та сенсу. Під час роздумів над текстом Євангелії виявилося, що автор, адресат, учні, сам Христос і деякі інші герої Євангелії зазнали травматичного досвіду. Головна увага була прикута до процесу зцілення від травми в контексті слідування за Христом. В центрі роздумів був досвід травми Петра та Юди, а також позитивний досвід подолання травми Петром і негативний досвід Юди. Розглянуто на прикладі Христа, як варто допомагати іншим зцілюватися від травматичного досвіду. Внаслідок прочитання текстів Євангелії використовуючи герменевтику травми було визначено, що слідування за Христом не убезпечує послідовника від травматичного досвіду, не все залежить від вчителя-консультанта і як важливо розуміти власну обмеженість, що мотивує ще більше удосконалюватися.

Біографія автора

Віталій Станкевич, Одеська Богословська Семінарія

Віталій Станкевич, кандидат філософських наук (НПУ ім. М.П. Драгоманова), викладач Одеської богословської семінарії і Таврійського християнського інституту, пастор церкви «Відродження» (м. Одеса, Україна).

Посилання

Адсіт, Кріс, і Ранелла Адсіт. Мости до сцілення (Україна): програма самостійного навчання для солдат, які перетинають ріки бойової травми на шляху до місця сили та стабільності. Reboot Recovery, подолаємо травму разом, 2022.

Баркер, Пол А., ред. Подолання травми: глобальні, біблійні та пастирські перспективи. Рівне: ПП: «Формат-А», 2023.

Гейченко, О. «Богомисліє». Псалми прокляття: пасторське застосування в умовах війни проти України, вип. 32 (2022): 8–26.

Герман, Джудіт. Психологічна травма та шлях до видужання: наслідки насильства - – від знущань у сім’ї до політичного терору. Львів: Видавництво Старого Лева, 2022.

Кірк, Юлія. Як знайти те, що втратив? Як допомогти собі та іншим? Одеса: Бондаренко М.О., 2023.

Коллинз, Гари. Пособие по христианскому душепопечению. СПб.: Мирт, 2003.

Ланберг, Даєн. Страждання і серце Бога. К.: Паливода А.В., 2018.

Мак-Мінн, Марк Р. Психологія, теологія та духовність у християнському консультуванні. Херсон: ТХІ, 2023.

Мбабазі, Ісаак К. «Прислухаючись до голосу ап. Матвія серед конфліктів та громадянськіх війн у Демократичній Республіці Конго». В Подолання травми: глобальні та пастирські перспективи, 99–125. Рівне: ПП: «Формат-А», 2023.

Муді, Крістофер. Учні виховують учнів. Практичне богослов’я церкви. Київ: Київська богословська семінарія, 2021.

Новий Завіт і Книга Псалмів. Новий переклад українською. Biblica, 2022.

Новый библейский словарь. Часть 2 Библейские реалии. Энциклопедия христианства. СПб.: Мирт, 2001.

Омельчук, В. Делай учеников: все остальное компромис. Луцьк: Християнське життя, 2022.

Покорны, Петр, и Ульрих Геккель. Введение в Новый Завет. Обзор литературы и богословия Нового Завета. Современная библеистика. М.: ББИ, 2012.

Пронин, Елесей. Ученик: предназначение, призвание, потенциал. Львів: УБТС, 2018.

Пузынин, А. Учитель Иисус: сравнительное исследование древних моделей ученичества. Коллоквиум в монографиях. Черкассы: Коллоквиум, 2008.

Райт, Норман. Кризове консультування: як діяти і що говорити у критичних ситуаціях. Київ: Паливода А.В., 2018.

Райт, Н.Т. Бог есть. Что дальше? Как стать теми, кем мы призваны быть. Москва: Эксмо, 2011.

Райчинец, Ф. «Евангелие от Матфея». В Славянский библейский комментарий, 2ий-е вид., 1147–1240. Современная евангельская перспектива. Київ: Самминт-книга, 2022.

Ринкер, Фритц, і Герхард Майер, ред. Библейская энциклопедия Брокгауза. Кременчуг: Христианская заря, 1999.

Ролофф, Юрген. Введение в Новый Завет. Современная библеистика. Москва: ББИ, 2016.

Серль, Джошуа. Богослов’я у постхристиянському світі. Сучасна протестанська теологія. Київ: Дух і літера, 2020.

Станкевич, Віталій. «Екзегетичний вимір і богословське осмислення учнівства в синоптичних Євангеліях». Богомыслие, вип. 24 (2019): 30–41.

———. «Новозавітна теологія учнівства та її актуалізація в сучасних євангельських практиках». Дисертація кандидата філософських наук, НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2019.

Стюард, Джон. «Йосип і зцілення від травми». В Подолання травми. Глобальні, біблійні та пастирські перспективи, 9–20. Рівне: ПП «Формат-А», 2023.

Хенгель, Мартин, і Анна Мария Швемер. Иисус и иудаизм. Москва: ББИ, 2016.

Хенриксон, Уолтер. Учениками Христа не рождаются, ими становятся: как помочь другим возростать во Христе. Скриптюр Прес, 2007.

Шейфер, Фрауке, і Чарлі Шейфер. Травма і стійкість. ефективна допомога тим, хто служить Богу. Шейфер, 2023.

Шилдс, Гарри, і Гэри Брэдфелдт. Забота о душах. Консультирование, подчиненное Писанию. Киев: Миссия Евразия, 2022.

France, Richard T. «Евангелие от Матфея». В Новый библейский комментарий, 21–76. СПб.: Мирт, 2001.

———. The Gospel of Matthew. Nachdr. The New International Commentary on the New Testament. Grand Rapids, Mich.: Eerdmans, 2011.

Keener, Craig S. The IVP Bible Background Commentary: New Testament. Nachdr. Downers Grove, Ill: InterVarsity Press, 2003.

Ogden, Greg. Transforming Discipleship: Making Disciples a Few at a Time. Revised and Expanded Edition. Downers Grove, Ill: InterVarsity Press, 2016.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-04

Як цитувати

Станкевич, В. (2023). Учнівство і травма: роздуми над текстами Євангелії згідно з Матвієм. Богомисліє: літературно-богословський альманах, 33(2), 6–24. вилучено із http://almanah.bogomysliye.com/article/view/312344